Novinky

          • Škola v prírode

          • Naši štvrtáci už majú za sebou týždňový pobyt v škole v prírode. Aj keď im počasie neprialo, popasovali sa s ním a priniesli si so sebou množstvo zážitkov. O časť z nich sa chcú s vami podeliť.

          • ŽLMP v prehadzovanej

          • Naši štvrtáci si dnes prvýkrát zahrali prehadzovanú, ktorú hráme v rámci žiackej ligy mesta Poprad. Zo štyroch zápasov zvíťazili trikrát, čo je fantastický výsledok.

            Blahoželáme našim reprezentantom a ďakujeme za skvelý výkon 

          • Finále ŽLMP vo volejbale

          • Naši žiaci a žiačky dnes na finálovom kole žiackej ligy mesta Poprad excelovali. Obe družstvá získali prvé miesta a urobili nám v škole radosť.

            Naším reprezentantom blahoželáme a ďakujeme.

          • Slávici z lavice

          • V stredu 24.4.2023 sa po dlhšom čase uskutočnilo okresné kolo sútaže Slávici z lavice v speve populárnej piesne. Našu školu reprezentovali Terezka Maľáková v 1.kategórii, Bianka Kleinová v 2.kategórii a Tamarka Dilongová v 3.kategórii. V silnej konkurencii 47.súťažiacich získali Terezka a Tamarka krásne 2.miesta.

            Srdečne blahoželáme! 👏🎼🎤

          • Letné tábory Veselá veda

          • Letné tábory Veselá veda sú určené pre malých bádateľov predškolského veku a 1. stupňa ZŠ, ktorí radi preskúmavajú zákonitosti zo sveta prírodných vied. Na prázdniny 2023 si pre táborníkov pripravili dobrodružnú cestu plnú nových pokusov a poznatkov. Táborníci preskúmajú ľudské telo: Ako funguje srdce? Prečo máme v tele pečeň? Zistia, čo sa dá spoznávať v kuchyni (chute, farby a vône v potravinách). Vypravia sa tiež von za opeľovačmi. Budú skúmať, ako žijú a čo pre nás robia. A aj neživá príroda je zábava! Na konci, kto vie, možno niekto dostane aj našu najväčšiu cenu pre vedcov: "Veselovednú nobelovku". Pri ceste za Nobelovou cenou sa deti dozvedia mnoho zaujímavého o živote a objavoch jej nositeľov. Okrem pokusov, ktoré sa vykonávajú vo vnútri aj v teréne, je čas aj na hry, odpočinok, jednoducho užívanie leta a prázdnin.

            Termíny a miesto:

            3.7. - 7.7.2023 - Denný tábor Veselá veda, miesto: ZŠ Life Academy, Poprad

            21.8. - 25.8.2023 - Denný  tábor Veselá veda, miesto: ZŠ Life Academy, Poprad

            Ďalšie informácie:

            Tábor sa koná od pondelka do piatku, od 8:00 do 16:00. Je zaistený teplý obed, desiata a pitný režim. Súčasťou programu je celodenný výlet. Cena tábora 129 euro/týždeň. Je možné hlásiť sa na jednotlivé dni, pre prepočet ceny tábora je nutné kontaktovať usporiadateľa. V registračnom formulári si môžte pozrieť ďalšie termíny v rôznych mestách.


            https://registrace.veselaveda.sk/tabor/

            09.7.- 15.7.2023 -Pobytový tábor Veselá veda Belá-Dulice (MT) je vhodný pre všetky deti od ukončenej prvej triedy do 12 rokov. Zažijeme týždeň dobrodružstva v krásnej prírode Belianskej doliny vo Veľkej Fatre. Ubytovanie bude zabezpečené v chatkách (v prípade záujmu vo vlastnom stane). Čaká nás dobrodružná cesta, bádanie, večerné táboráky a v neposlednom rade nové priateľstvá. Program je plný pokusov v teréne i v táborovej bádateľni. V cene je zahrnuté ubytovanie, pitný režim, strava 5x denne, pomôcky i bádateľský denník

            Cena/týždeň: 289 euro

             

            https://registrace.veselaveda.sk/pobytovy-tabor/

             

            Ďakujeme a prajeme krásne jarné dni

            Veselá veda o.z. a vedenie školy

          • Logická olympiáda

          • 4. 4. 2023 sa uskutočnilo školské kolo Logickej olympiády, na ktorom sa zúčastnili žiaci 3. a 4. ročníka z tried s integráciou nadaných. Na 1. mieste sa umiestnil Július Liptaj zo 4. R, ktorý získal plný počet bodov. Na 2. mieste so stratou 2 bodov sa umiestnil Andrej Roth zo 4. R., na 3. mieste František Pitko zo 4. R . triedy.Prví dvaja postupujú do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 10. 5. 2023 v PU v Prešove.

            Srdečne blahoželáme.

          • Pytagoriáda

          • Pytagoriáda je obľúbená matematická súťaž, ktorá sa tento rok konala už po 44. krát. Je určená pre žiakov tretieho až ôsmeho ročníka, ktorí radi riešia netradičné matematické úlohy čo najrýchlejšie. Aj v našej škole takých žiakov máme. Po školskom kole, ktoré sa konalo v decembri minulého roka, prebehlo v dňoch 20. a 21.3.2023 okresné kolo, na výsledky ktorého sme netrpezlivo čakali. I keď úlohy boli ťažšie, podarilo sa viacerým skončiť na popredných miestach. Z tretiakov bol najúspešnejší Filip Morvay, ktorý v okresnom kole skončil na 6. mieste. Štvrták Andrej Roth skončil na 3. mieste a Leonardo Yul Chimal-Návojský na 6. mieste. Piatak Martin Kochan získal krásne 2. miesto a šiestak Šimon Pokorný bol najlepší v okrese a získal úžasné 1. miesto. Radosť nám urobili aj siedmak Boris Čížik, ktorý skončil na 9. mieste a ôsmak Adam Petlán, ktorý získal 6. miesto. Srdečne všetkým gratulujeme a pevne veríme, že niektorí postúpia aj na celoslovenské kolo.

          • MIDI volejbal

          • Dnes (30.03.2023) nám naši žiaci a žiačky urobili radosť. Na okresnom kole v MIDI volejbale vybojovali skvelé umiestnenia.

            Chlapci skončili na 2. Mieste a dievčatá po skvelom výkone porazili všetkých súperov a skončili PRVÉ. Zaistili si tak postup na Krajské kolo. Obom družstvám blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

          • Dotácia na stravu od 01.05.2023

          • Vážení rodičia,

            v zmysle schválenej novely zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách k stravovacím návykom majú od 01.05.2023 nárok na dotáciu na stravu deti navštevujúce školu pri splnení týchto podmienok:

            1. Rodič alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti, požiada o poskytnutie dotácie na stravu najneskôr do 14. apríla 2023 cez aplikáciu Edupage:

            - v časti ŽIADOSTI/VYHLÁSENIA nájdete Žiadosť o dotáciu na stravu - NÁVRATKA doplníte dátum odoslania a kliknete odoslať.

            2. Nárok na dotáciu vzniká dieťaťu, ktoré sa zúčastní výchovno-vzdelávacej činnosti v škole.

            Na dotáciu na stravu nemá dieťa nárok, ak:

            1. Neodobralo stravu v danom stravovacom dni, nezúčastnilo sa výchovno-vzdelávacej činnosti v ZŠ a nebolo odhlásené z poskytovania stravy v ŠJ v danom stravovacom dni najneskôr do 14˚˚h predchádzajúceho pracovného dňa.
            2. Odobralo stravu v danom stravovacom dni, ale nezúčastnilo sa výchovno-vzdelávacej činnosti v ZŠ a nebolo odhlásené z poskytovania stravy v ŠJ v danom stravovacom dni najneskôr do 14˚˚h predchádzajúceho pracovného dňa.
            3. Neodobralo stravu v danom stravovacom dni, zúčastnilo sa výchovno-vzdelávacej činnosti v ZŠ a nebolo odhlásené z poskytovania stavy v ŠJ v danom pracovnom dni.

            Výška poskytovanej dotácie na žiaka na jeden deň je v sume:

            • pre deti v poslednom ročníku MŠ vo výške 1,40 €,
            • pre 1. stupeň ZŠ vo výške 2,10 €,
            • pre 2. stupeň ZŠ vo výške 2,30 €.

            Zákonný zástupca aj naďalej prispieva na úhradu režijných nákladov na prevádzku zariadenia školského stravovania mesačne 4 €.

            Je potrebné, aby stravník mal uhradenú platbu k 20.04.2023 ako doteraz a tá bude považovaná od 01.05.2023 ako zálohová platba (kredit). Ak túto sumu bude mať, nie je potrebné zasielať ďalšie platby v školskom roku 2022/2023 (teda poslednú platbu k 20.05.2023).

            Viac informácií pre rodičov si môžete pozrieť TU.

            V prípade diétnych stravníkov, ktorí majú záujem o dotáciu, je potrebné sa informovať na tel. čísle 052/789 51 82.

          • Deň meteorológie so siedmakmi

          • Dňa 24.3.2023 sme sa my, siedmaci, vydali na exkurziu do ARC SHMÚ v Gánovciach. Vo vonkajšom areáli sme sa oboznámili s meteorologickou búdkou  a prístrojmi, ktoré dokážu merať teplotu, vlhkosť, zrážky a výšku snehu. Vo vnútorných priestoroch nám prezradili ako dokážu merať aerosoly. Ukázali nám aj rádiosondu, ktorá sa vypúšťa dvakrát denne, o 12:15 a 00:15 nášho času. Sonda monitoruje tlak, smer a rýchlosť vetra. Z Gánoviec ich už vypustili neuveriteľných 72 539.

            Potom prišla hlavná udalosť dňa. Vypustenie rádiosondy. Najskôr naplnili veľký balón vodíkom a potom ho pripevnili k sonde. O 12:15 sonda vyletela rýchlo k oblohe. V tomto čase leteli k oblohe aj iné sondy v rôznych krajinách.

            Práca meteorológa je zaujímavá a náročná. Z celodenných meraní pre nás meteorológovia pripravujú predpoveď počasia na nasledujúce dni. No a my, siedmaci, sa tešíme na pekné počasie a s ním na príchod jari.

            Siedmaci

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

          • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše občianske združenie - Spolok rodičov. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

             

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, tlačivo aj informácie nájdete v časti Spolok SŠL.

          • Veselá veda

          • Vážení rodičia, krúžok Veselá veda odštartoval svoj Letný blok (14 lekcií). Po prázdninách sa tešíme na veselé pokusy a hravé učenie s novými bádateľmi. Zaregistrovať sa môžete tu.

            Termín krúžku v 2.polroku: Utorok 14:00-15:00

            Deti majú k dispozícii svoje vedecké pomôcky a vedecký denník. Mnoho preskúmame, otestujeme a to vlastnoručne. Krúžok Veselej vedy je určený pre žiakov 1.-5.ročníka. Jeho poslaním je rozvoj detí, ich prirodzenej zvedavosti a talentov prostredníctvom podpory záujmu o skúmanie praktických vecí okolo seba, prírody a jej zákonitostí. Cena 65 euro za polrok (14 lekcií)

            https://registrace.veselaveda.sk/krouzek/

            Prihlášky na krúžok Veselej vedy nájdete tu.

            Informácie o krúžku nájdete tu.

            www.veselaveda.sk

          • Srdiečkové hry

          • Dňa 17. februára bolo veselo a veľa lásky medzi deťmi v ŠKD. Pani vychovávateľky pripravili pre deti zábavné srdiečkové hry a súťaže. Celé popoludnie sa nieslo v duchu priateľstva a pekných slov. Deti v tento deň strávili veľmi príjemné a zábavné chvíle.

          • Delta plus

          • Posledný piatok pred jarnými prázdninami sa družstvo našich deviatakov zúčastnilo prírodovednej sútaže Delta plus, ktorú organizovalo Gymnázium Dominika Tatarku v Poprade. Spomedzi  10 základných škôl obsadili žiaci 9.B, Jakub Gunár, Daniela Hocková a Lea Reichová pekné 2.miesto.

            Srdečne blahoželáme a všetkým deviatakom zároveň držíme palce na Testovanie 9, ktoré ich čoskoro čaká. 😁👍

          • Rybky v Podtatranskom múzeu

          • Poznatky z učiva prírodovedy - Lesné spoločenstvo, si Rybky overili a doplnili na výstave "Žijú v lese" venovanú lesným živočíchom z Popradu a okolia. Exponáty živočíchov, sprievodné slovo kurátorky výstavy boli príjemným spestrením i obohatením výuky.

          • Medzinárodný deň darovania kníh

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa darovania kníh, žiaci 14. februára obohatili knižnicu o takmer 100 nových kníh. Rozprávkové knihy, príbehy o zvieratách, encyklopédie či komiksy tak majú možnosť nájsť si nových čitateľov.

            Podrobnejší prehľad nových titulov si môžete prezrieť nielen v knižnici, ale aj na stránke školy v online katalógu školskej knižnice (novinky v knižnici).

            Všetkým darcom v mene čitateľov ďakujeme.

        • Ako sa nám darilo na Okresnom kole Dejepisnej olympiády...
          • Ako sa nám darilo na Okresnom kole Dejepisnej olympiády...

          • V stredu 8.2. 2023 sme sa zúčastnili okresného kola Dejepisnej olympiády. Po pandemických rokoch sme sa opäť mohli stretnúť s našimi súpermi z iných škôl a zmerať si sily tvárou v tvár. Tradičné témy z učiva v daných ročníkoch boli tento rok doplnené úlohami z dejín techniky.

            Myslíme si, že sme si opäť neurobili hanbu a dali sme o sebe vedieť.

            V kategórii C (9. ročník) sa v najväčšej konkurencii stali úspešnými riešiteľmi Tomáš Rákoci (9.L) a Karin Krišková (9.H).

            V náročnej kategórii D (8. ročník) nás reprezentovali Oskar Gerényi a Beáta Sabaková (8.A).

            V kategórii E (7. ročník) sme tento rok, bohužiaľ, nemali zastúpenie.

            V kategórii F (6. ročník) nás potešila Alžbeta Teťáková (6.V), ktorá tesne obsadila 3 miesto.  

            Všetkým srdečne blahoželáme a veríme, že o rok sa do olympiády zapojíte znova a privediete aj ďalších kamarátov.

          • Zber textilu v škole

          • Na výrobu jedného trička sa minie až 2700 litrov vody a pri výrobe oblečenia a obuvi vzniká až 10% skleníkových plynov... Práve preto sme sa rozhodli zorganizovať v rámci Recyklohier zbierku textilu a obuvi v spolupráci s Ekocharitou. Škola môže vyhrať zaujímavé workshopy alebo peňažné poukážky na zakúpenie pomôcok. Všetky potrebné informácie nájdete v priloženom plagáte.

            Veľmi pekne prosíme nosiť len ČISTÉ A NEZNIČENÉ oblečenie a obuv v pevných vreciach, najlepšie priesvitných. Oblečenie a obuv by mali byť ešte nositeľné! Tak neváhajte a spoločne si pre ochranu Zeme upracme skrine! 😁

          • KARNEVAL 2023

          • V pondelok 13. februára 2023 sme sa obliekli do masiek a premenili na zvieratká,
            princezné, rôzne povolania, športovcov, rozprávkové či vymyslené bytosti. Telocvičňa sa stala tanečným parketom.
            Už teraz sa tešíme na ďalšie veselé aktivity v našej škole :) 

          • Turisti z Letnej na Zamkovského chate

          • Opäť sme spoznávali krásy a zákutia našich Vysokých Tatier. Tentokrát sme si vyšľapali na Hrebienok, kde sme obdivovali krásu ukrytú v ľade. Pokračovali sme až na Zamkovského chatu. Privítalo nás tam krásne slnečné počasie. Najviac zábavy sme si však užili na klzákoch. Veď posúďte sami.